Latmos’da taş ocağına mahkeme freni | ÇED Gerekli Değildir kararını iptal edildi
Aydın-Muğla arasındaki Latmos Dağında (Beşparmak) yapılmak istenen taş ocağına mahkemeden izin çıkmadı. Mahkeme işletme için verilen ÇED Gerekli Değildir kararını iptal etti.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
Özer Akdemir
[email protected]
Aydın Söke İlçesi Yeşilköy Mahallesi sınırları içinde Gökbel Mevkii'nde yer alan maden sahası içerisinde Dinçler Madencilik AŞ tarafından yapılması planlanan mobil kırma eleme tesisi projesine ilişkin olarak Aydın Valiliği tarafından düzenlenen "ÇED Gerekli Değildir" kararına karşı iki köylü tarafından dava açıldı.
Zeytinliklerin dibinde taş ocağı
Davada kırma eleme tesisinin etki sahasında kalan alanlarda zeytin yetiştiriciliği fıstık çamları, arıcılık ve hayvancılık yapıldığı, Karacahayıt göleti bulunduğu, köylerin meraları kullanıp aynı akarsular üzerinden tarım e hayvancılık yaptığı, maden ocağının etki alanında kalan alanlarda maden tozunun, ovada ya da yamaçlarda yetiştirilen tarımsal ürünlere, zeytin ve incir bahçelerine, ormanlık alanlarındaki arı kovanlarına zarar vereceği, yöre halkının üretim yapma, gelir elde etme imkanları kalmayacağı, bölge ekonomisi ciddi ölçüde zarar göreceği, yabani zeytin ağaçları ve ormanlık alanda bulunan ağaçların kesileceği, su kaynaklarının zarar göreceği, insan sağlığı ve doğada yaşayan canlılar açısından olumsuz etkilerinin olacağı, Kanuna ve Anayasaya aykırı olduğu ileri sürülerek iptali istendi. Karacahayıt Mahallesi 3 km, Yeşilköy Mahallesine 2 km uzaklıkta işletilmek istenen maden projesi 8,17 hektar alanda yapılacaktı.
Bilirkişilerden olumsuz görüş
Bilirkişi keşfi sonucu hazırlanan raporda Biyoloji (Flora) Bilimi Açısından; Proje alanında çok sayıda zeytin olduğu dile getirilerek Zeytin Kanunu’na aykırı olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca proje alanına yakın göletlerin (Karahayıt göleti proje sahasına 1,1 km uzaklıkta, ulusal sulak alan Azap gölü) bulunması nedeniyle projenin gerçekleşmesi sonrasında oluşacak atıkların göletlere taşınmasına neden olabileceği belirtildi.
Çevre Mühendisliği Açısından Değerlendirildiğinde; deklenen toz emisyonlarının su kaynakları, toprak yapısı, flora ve fauna üzerindeki olumsuz etkilerin ayrıca değerlendirilmesi gerektiği
Orman Mühendisliği Açısından Değerlendirildiğinde; proje kapsamında kesilecek ağaç sayısının net olarak öngörülmemesi, kaldırılacak orman örtüsünün bozuk ve 1 kapalı alanlara denk gelmesi, orman ekosistemine olası etkilerin göz ardı edilmesi, bitkisel toprağın sıyrılması ve depolanmasına yönelik erozyon riskine karşı önlemlerin yetersiz olması, rezerv ağaç bırakılmaması ve orman yangınlarıyla mücadele için etkin bir planlama bulunmaması gibi ciddi eksiklikler tespit edilmiştir.
Jeoloji Mühendisliği Açısından Değerlendirildiğinde; ekolojik, hidrojeolojik ve çevresel riskler nedeniyle "ÇED Gerekli Değildir" kararına temel oluşturacak teknik verilerin yetersiz olduğu ve projenin etkilerinin ve düzeyinin belirlenmesi gerektiği dile getirildi.
Aydın 2. İdare Mahkemesi oy birliği ile “ekolojik, hidrojeolojik ve çevresel riskler nedeniyle "ÇED Gerekli Değildir" kararına temel oluşturacak teknik verilerin yetersiz olduğu ve projenin etkilerinin ve düzeyinin belirlenmesi gerektiği, dolayısıyla ÇED gerekli değildir raporunun eksik olduğu, "ÇED Gerekli Değildir" kararının mevzuata ve hukuka aykırı olduğu sonucuna vardı.
Evrensel'i Takip Et